אתנחתא בעקבות שנת 1900

אודיטוריום סמולרש
ללא תשלום
אתנחתא- מנהרת הזמן מן העבר אל הלא נודע

"אם מסע בזמן אפשרי- איפה התיירים מהעתיד?" (סטיבן הוקינג)

עד שהם יגיעו, אותם תיירים מזמן אחר, אנחנו מזמינים אתכם לצאת אתנו למסע הראשון במסגרת סדרת אירועי אתנחתא ולחזור בזמן אל שנת 1900, השנה בה הוטמנה קפסולת הזמן הראשונה בעיר דטרויט. כשבידינו למעלה ממאה שנות מדע ומחקר, ננסה לבחון כיצד הגילויים והשינויים התקופתיים של תחילת המאה ה-20 מעסיקים גם בימינו את מיטב החוקרות והחוקרים של אוניברסיטת תל אביב.

בשנת 1900 הספורט התחרותי תפס תאוצה כאשר האולימפיאדה השנייה נערכה בפריז, תחרות גביע דיוויס הראשונה לטניס יצאה לדרך, ושלוש קבוצות כדורגל חדשות נוסדו (אס אס לאציו האיטלקית, באיירן מינכן הגרמנית ואייאקס אמסטרדם ההולנדית). האדם מעולם לא הרגיש חזק יותר, והסגידה לגוף וליכולותיו הרקיעה שחקים. מאז חקרנו לעומק את מבנה ותפקוד עמוד השדרה. אם כך מדוע עדיין לא הצלחנו להיפטר מכאבי הגב?

אז – בהתערבות צבאית של אירופה, יפן וארה"ב נכבשה בייג'ינג מידי המורדים הבוקסרים, שניסו להתנער מהתערבות מסחרית ופוליטית של המערב במדינתם. היום - אנו חוקרים את מאזן הכוחות בין סין למערב שמשתנים במהירות עם צמיחתה של הראשונה, ושואלים האם הגלגל התהפך?

בשנה הראשונה של המאה ה-20 נרעש העולם מהתאוריות המהפכניות שהציג זיגמונד פרויד בספרו "פשר החלומות", בו תיאר ניתוחים של עשרות חלומות של מטופלים. היום אנו עדיין עוסקים בפיענוח חלומות ובתהליך היווצרותם, בודקים כיצד ניתן לחקור את התודעה בכלים מדעיים, ומתעדים מה עובר על המוח בזמן ניתוח המתקיים בערות מלאה.

לאחר שבתחילת המאה הקודמת נתבע באופן רשמי המונח 'גנטיקה' והעניק לחוקרים 'חומר טוב' לעבוד איתו, אנו עדיין שואלים כיצד משפיעה התפתחות הגנים על בריאותנו לאורך האבולוציה, ומה צופן לנו העתיד?

וכמובן שלא נתעלם מהנושא שתמיד עומד על הפרק כשמהרהרים על מדע בדיוני וחזרה אחורה בזמן, ונשאל את שאלת השאלות - האם 118 שנים לאחר שהאדם הטיס לראשונה את הצפלין והניח את יסודות תורת הקוואנטים, נסיעה בזמן היא אפשרית מבחינה מדעית ופיזיקלית?

בתוכנית:

​18:00| הרצאות קצרות באולם המליאה

• פרופ' דובי פוזננסקי | מסעות בזמן נפוצים במדע הבדיוני, אבל מה אומר המדע?
  • ד"ר ליעד מודריק | בין מודע ללא נודע: כיצד ניתן לחקור את התודעה בכלים מדעיים?
  • פרופ' יצחק פריד | ניתוחי מוח בערות: מסע אל זרם התודעה ומצולותיה
  • ד"ר יוסף מאהר משהראוי | חקרנו לעומק את מבנה ותפקוד עמוד השדרה, אם כך מדוע עדיין כואב לנו הגב?​
  • פרופ' ישראל הרשקוביץ | בין האדם הקדמון למודרני: מה לאבולוציה ובריאות האדם?
  • פרופ' אהרן שי | סין 1900, סין 2000- מהשפלה להיבריס?

​20:30| סרט

​"חצות בפריס" ​( 2011, צרפת וארה"ב) -סרטו של הבמאי וודי אלן אודות חייו של צעיר בפריס אשר באחד הלילות בעת שיטוטו ברחובות העיר, הוא חולם על פריס של שנות ה-20, ובאורח פלא מגיע לתקופה זו.

הכרטיסים לאירוע אזלו.

ט.ל.ח