כיצד מקבלים שופטי בית המשפט העליון החלטות?

25 באפריל 2013, 21:00
כיצד מקבלים שופטי בית המשפט העליון החלטות?

ברבות ממדינות העולם, שופטי בית המשפט העליון הם הפוסקים האחרונים בכמה מהסוגיות הבוערות ביותר על סדר היום. החל מזכויות אזרח, דרך בטחון המדינה ועד מעמדם של מיעוטים - שאלות אלה מגיעות לפתחו של בית המשפט העליון לא פעם. רק לאחרונה היטו רבים בארצות הברית ובעולם כולו את תשומת ליבם אל בירת ארצות הברית, וושינגטון, בה שמע בית המשפט העליון האמריקאי את הטיעונים בעד ונגד הכרה בזכות לנישואין כזכות חוקתית שאין למנוע אותה על רקע נטיה מינית - המקרה הידוע של נישואי גייז.

בהינתן הכוח הרב הנתון בידיהם ובידיהן של שופטי ושופטות בתי משפט עליונים, מעניין במיוחד לבדוק מה מדריך את קבלת ההחלטות במוסדות אלה, שאמנם הם מוגדרים כמוסדות שיפוטיים, אבל ההשלכות הפוליטיות של פעילותם הן מרחיקות לכת. בהרצאה זו נבדוק מספר תיאוריות ומודלים המנסים להסביר ולנתח קבלת החלטות של שופטים/ות.

מרצה: ד"ר אודי זומר, החוג למדע המדינה. מומחה למשפט ציבורי, פוליטיקה של בתי המשפט והתהפתחות של מערכות חוקתיות וחוקיות. מחבר הספר "קרובים רחוקים" על הורים ישראלים באמריקה.